Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Lees hier onze Privacy Verklaring.
Accepteren
Connection has lost...
033-7200820 info@etenbijbart.nl Oude Kerklaan 15, 3828 EC Hoogland
Openingstijden
Woensdag17:00 tot 21:00 keuken geopend
Donderdag17:00 tot 21:00 keuken geopend
Vrijdag17:00 tot 21:00 keuken geopend
Zaterdag17:00 tot 21:00 keuken geopend
Zondag17:00 tot 21:00 keuken geopend

Bij slecht weer komt de terras opening automatisch te vervallen!


Gastvrijheid: wat betekent het voor jou?

Het hele horecaleven staat centraal om één woord: gastvrijheid. Je wordt er op elke noemenswaardige horecabeurs mee doodgegooid – als de beurs zelf niet al zo heet – en elk vakgerelateerd magazine staat er vol mee. Het is dus belangrijk gastvrij te zijn als restaurateur. Maar wat is gastvrijheid nou precies? Wat betekent het voor je gasten en waar zien zij het in terug? En is dat wel zo eenduidig?

Wat betekent gastvrijheid


Als je gaat googelen komen er tal van betekenissen naar boven, maar bovenal betekent het dat je ervoor moet zorgen dat je gasten zich ook daadwerkelijk gast voelen. De definitie van gastvrijheid luidt dan ook als volgt:

“Het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen, ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen, in vrijheid en goede wil.”

Redelijk nietszeggend toch? Want laten we wel wezen, als wij onze gasten ontvangen, ze aan een tafel zetten en zorgen voor hun natje en hun droogje, zijn we niet gelijk gastvrij bezig. Hier kan ik dus niet zoveel mee. In mijn ogen is gastvrijheid dan ook een relatief begrip. Niet iedereen verlangt namelijk hetzelfde van de gastvrouw of -heer.

Gasten zichzelf laten zijn


Ik kan me herinneren dat ik eens uit eten ging met mijn vriendin in zeker restaurant op de bovenste verdieping van een hotel in Amsterdam. Wij sliepen die nacht ook in dat hotel en terwijl wij naar onze kamer werden begeleid, werd me even tussen neus en lippen gevraagd of ik op de hoogte was van de dresscode. Oftewel: “in de kleren die je nu aan hebt, ben je niet welkom.” Ik liep op dat moment gewoon in een spijkerbroek met een overhemd. Datzelfde restaurant werd een maand later uitgeroepen tot meest gastvrije restaurant van Nederland op de Horecava.

Dat is dus iets waar ik niet helemaal bij kan. Ik snap natuurlijk wel dat het ietwat oneerbiedig is als je in een zwembroek met slippers binnen komt kakken in een zaak die poogt mee te doen met de top van Nederland. Maar je kunt me toch niet vertellen dat dit een vorm van gastvrijheid is? Als je niet eens de kleding aan mag trekken waar jij je zelf prettig in voelt? Eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik met de staart tussen de benen Amsterdam in ben gedoken om nog even snel een pantalon en een jasje te scoren. Dit natuurlijk ook omdat ik niet de avond van vrouwlief wilde vergallen.

Luisteren is meer dan horen


Als je het mij vraagt betekent gastvrijheid niets meer dan luisteren naar wat jouw gasten te zeggen hebben. Ik moet eerlijk zeggen dat, wanneer ik zelf uit eten ga, ik totaal geen waarde hecht aan etiquette. Hoe het bestek wordt ingedekt of hoe men een fles wijn vasthoudt kan me niet minder interesseren. Maar ik vind het wel fijn als ik de keuze krijg om een mooie fles uit te zoeken in plaats van dat ze me alleen de huiswijn aanbieden. Ook is het fijn dat wanneer je met kinderen komt eten, er iemand is die aangeeft dat ze de gerechten van de kids ook met de voorgerechten mee kunnen geven zodat je daarna zélf rustig kan genieten van je diner.

Tal van voorbeelden kan ik opnoemen. Allemaal voorbeelden die in mijn ogen meer met gastvrijheid te maken hebben dan bijvoorbeeld het synchroon indekken van je bestek. Ik denk dat we die tijd eigenlijk wel een beetje zijn gepasseerd. Al moet ik zeggen dat ik wel enorm kan genieten van bepaalde klassieke elementen in de horeca hoor. Dus we moeten natuurlijk niet gelijk alles veranderen…